Gezond begint in je mond!

Net als de darmen en de huid zegt de toestand van de mond veel over onze gezondheid. Sinds enkele jaren is er wereldwijd aandacht voor het belang van een goede mondverzorging en een gezonde mond. Die zijn namelijk van levensbelang voor ons algemene welzijn. 


Een onbalans in de mond doet immers de kans op allerlei ziektes verhogen. Via allerlei wegen, banen en functies staat de mond in verbinding met de rest van het lichaam. Een slechte mond-gezondheid kan dus geassocieerd worden met tal van andere problemen in het lichaam. 

  • Een slechte mondgezondheid gaat vaak gepaard met pijn 
    in de mond. Misschien krijg je een slecht kauwvermogen of een verminderd kauwcomfort en dit kan het eten bemoeilijken. Bij een slechte mondgezondheid kunnen smaken anders of minder aangenaam ervaren worden.
  • Door afgebroken, aangetaste of ontbrekende tanden voel je je waarschijnlijk minder goed in je vel. Of misschien durf je niet meer met andere mensen samen eten, uit schaamte, wanneer je gebitsprothese loskomt tijdens de maaltijd.

Een adequate dagelijkse mondhygiëne en een goede opvolging en eventuele behandeling door een tandarts kan je algemeen welzijn verhogen. Ouderen met meer gezonde tanden hebben een hogere kwaliteit van leven. Zowel fysiek, mentaal als sociaal is een goede mondgezondheid dus belangrijk. Enkele belangrijke tips: