Boeklezing: ‘De vogel en de componist’

Beethoven en zijn vriend Schindler stopten tijdens een wandeling bij een kabbelend beekje en Beethoven zei: ‘Hoor je de zang van de merel en de koekoek? … Hier heb ik twintig jaar geleden mijn Pastorale ontworpen. De vogels speelden en zongen in de takken. Ze hebben samen met mij gecomponeerd.’

Donderdag 18 november
14.00 uur
Gratis
Inschrijven tot 10 november

Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en lieten daarna het gefluit van de vogels in de muziek weerklinken.

Fernand Rochette schreef hierover een boek ‘De Vogel en de componist’. Op 18 november stelt hij zijn boek voor: eerst een introductie in de vogelzang. (Waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel het best waarnemen?)

Nadien geeft hij voorbeelden van hoe verschillende vogels klinken in composities van componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg.